petek, 9. april 2021

Kdo mora urediti obvezno zdravstveno zavarovanje?

 

obvezno zdravstveno zavarovanje

Že naziv nam pove, da je obvezno zdravstveno zavarovanje obvezno, torej ga moramo imeti. Ni pa nujno, da bodo s tem kakšni posebni opravki – pravzaprav velik del populacije sploh ne ve, kako se te obveznosti urejajo in kdo zanje skrbi. Tisti, ki morajo sami plačevati obvezno oziroma osnovno zavarovanje, so razmeroma redki. Najprej je treba torej ugotoviti, kdo bo imel z obveznim zavarovanjem sploh opravke in kdo ne.

Obvezno zdravstveno zavarovanje za mlade

Otroka je treba ob rojstvu prijaviti v obvezno zdravstveno zavarovanje, potem je zavarovan kot družinski član in sam s tem seveda nima kakšnih omembe vrednih opravkov. Koristi lahko vse storitve, ki so v zavarovanje vključene, pravzaprav imajo mladi še nekaj dodatnih ugodnosti.

Obvezno zavarovanje za mlade velja do polnoletnosti, torej do dopolnjenega 18. leta starosti. Lahko se podaljša, če je mladostnik redno vpisan v šolski program, v času šolanja velja zavarovanje preko statusa družinskega člana do dopolnjenega 26. leta starosti.

Obvezno zdravstveno zavarovanje za zaposlene

Prav tako bodo brez kakšnih velikih komplikacij zavarovani zaposleni. Redna zaposlitev prenaša odgovornost za obvezno zdravstveno zavarovanje na delodajalca, ki poskrbi tudi za plačilo stroškov in druge obveznosti. To pomeni, da zaposleni s svojim zavarovanjem ne bodo imeli veliko dela, čeprav gredo stroški za to seveda iz bruto plače.

Podobno velja za nekatere druge vrste zaposlitve, poleg tega posebno skupino za obvezno zdravstveno zavarovanje predstavljajo še tisti, ki imajo pravico do socialne dajatve preko ustreznega zavoda. Tako je obvezno zdravstveno zavarovanje na različne načine urejeno z minimalnimi komplikacijami za velik del prebivalstva. Ostali morajo za zavarovanje poskrbeti sami, kar pa v praksi pomeni večinoma le to, da morajo mesečno poravnati prispevke za zavarovanje, torej tudi s tem ne bo veliko dela, le stroški so neposredno razvidni. Vsem pa obvezno zdravstveno zavarovanje zagotavlja osnovno kritje zdravstvenih storitev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar